Dyrk en andens have

Nyt initiativ skal matche folk der har jord de ikke dyrker, med folk der har stor lyst til at dyrke jorden, men som ikke har noget. Når Johannes flyttede fra huset og til lejlighed var en væsentlig årsag at han ikke kunne holde ud at se sin have gå i forfald. Han havde ikke bentøj og kræfter til længere at passe den.

Sofie boede før i hus og måtte i forbindelse med en skilsmisse flytte i lejlighed. Hun savnede mest af alt at have jord under neglene og dyrke sine egne gulerødder.

Den slags situationer tager et nyt initiativ højde for. Det er Miljø- og EnergiCentret der tilbyder folk,  der har haver de har svært ved at passe deres have,  forbindelse til folk der gerne vil dyrke grøntsager i byen, men som ikke har noget jord.

Vi må gå frem med stor forsigtighed idet haveejeren og havepasseren skal matche hinanden  Derfor tilbyder vi at være en neutral instans således at folk der godt vil dyrke grøntsager og folk der har jord til overs kan mødes med os som “mægler”. Så kan de se om de kan komme overens.  Stiller haveejeren særlige krav til hvad der skal dyrkes? Hvordan det skal dyrkes? Hvordan vil haveejeren kunne få udbytte af de kartofler, gulerødder og ærter som havepasseren dyrker osv, osv.

Haveejeren skal have lov til at sige fra hvis han/hun ikke tror det vil kunne fungere i praksis. Vi er jo helt inde på private områder.

Ideen med at koble folk der har jord de ikke dyrker, med folk der godt vil dyrke men ikke har jord, er ikke ny. Ideen stammer fra England hvor den i flere lokale bysamfund har fungeret med stor succes i flere år. Her sker det som del i transitions town intiativer hvor folk i en række bysamfund forbereder sig på at olien slipper op og så må man jo tage sine forholdsregler. F.eks. at dyrke stadig flere fødevarer lokalt. Læs nærmere her.

Har man jordstykke man ikke selv dyrker eller har man lyst til at dyrke grøntsager i en andens have skal man kontakte Miljø- og EnergiCentret på tlf. 43 30 42 00 eller på mail mec @mec-ht.dk.