10 gode solcelleråd

Boligejernes videnscenter Bolius har 10 råd til folk, der godt vil sætte solceller op. De videregives hermed nedenfor. 

 1. Afskriv solcelleanlægget
  Solceller kan på grund af gunstige skatte- og tilskudsregler betale sig for langt de fleste. Du kan afskrive hele investeringen i solcelleanlægget efter Ligningslovens §8P, der giver adgang til at anse et VE-anlæg (fx et solcelleanlæg) som en virksomhed.
 2. Vend solcellerne mod syd
  I Danmark får du mest ud af solceller ved at placere dem på et tag med en hældning på 30-45 grader vendt mod syd. Men solceller kan også producere meget strøm, hvis de er placeret øst eller vest.
 3. Tænk på naboerne
  Placér solcellerne, så de ikke generer naboerne med reflekser. Er det ikke muligt, skal solcellerne antirefleksbehandles.
 4. Minimér skygge
  Solceller producerer ikke lige så meget strøm i skygge. Derfor bør du sørge for, at fx træer, antenner, skorstene og kviste ikke kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen. Evt. kan solcellerne i stedet placeres på fx carport eller drivhuse eller som fritstående anlæg.
 5. Overvej indbyggede solceller
  Indbyggede solceller kan være pænere at se på end solceller, der sættes op på taget, men de producerer lidt mindre strøm.
 6. Få fradrag i 2012
  I 2012 kan du via Boligjobordningen få fradrag for installation af solceller.
 7. Sæt ikke selv solceller op
  Lad en autoriseret elinstallatør sætte solcelleanlægget op – du risikerer fx brand, hvis anlægget ikke er sat ordentlig til.
 8. Placér inverteren rigtigt
  Inverteren, der omdanner jævnstrøm til vekselstrøm, skal placeres tørt, køligt og i rene omgivelser. Den kan godt larme en lille smule – derfor skal den ikke sættes op i værelser eller køkkenalrum. Placér den fx ved siden af dit elanlæg.
 9. Tjek strømproduktionen
  Husk løbende at tjekke, om solcellerne producerer lige så meget strøm, som forhandleren har lovet – se på måleren på inverteren. Kontakt forhandleren, hvis anlægget producerer mindre end lovet – det kan være tegn på, at noget er gået i stykker.
 10. Hold solcellerne rene
  Skidt og snavs på solcellerne får dem til at producere mindre strøm. Rengør dem med vand og sæbe, hvis de er beskidte.