Godt gang i energirenoveringerne i Høje-Tastrup

Høje-Taastrup kommune har i en årrække været en af de kommuner, der i samarbejde med energistyrelsen, har arbejdet fokuseret på at bistå borgerne ved energiforbedringer af deres hjem.

Gennem BedreBolig Ordningen har folk kunnet søge rådgivning og økonomisk støtte til udførelsen af større energiforbedringer i deres boliger. Der er blevet tilbudt professionel rådgivning fra blandt andet håndværkere, arkitekter og ingeniører til at guide folk gennem deres renoveringsprojekter.

Efter endt rådgivning har borgerne haft mulighed for at få udformet en udførlig plan som hjælp til at styre projektet i mål. Ved de renoveringer, der har levet op til kriterierne for støtte, har man kunnet søge om økonomisk tilskud fra EU gennem ECO-life projektet.

Målet med ordningen har været at skabe incitament for borgerne til at udføre renovationer, til glæde for dem selv og til gavn for miljøet. Fokus har været på at skabe et lavere energiforbrug og dermed også lavere CO2 udslip.

Står man og overvejer at lave en større renovering af sin bolig kan man med fordel tage kontakt til BedreBolig ordningen for Høje-Taastrup Kommune på hjemmesiden: http://bedrebolig.htk.dk/tilbud/

De familier, der har gjort brug af ordningen til deres energirenoveringer har udvist stor tilfredshed, og flere står nu med et moderniseret hus med en lavere energiregning, et forbedret indeklima og en øget salgsværdi.

Tre tilfældigt udvalgte familier valgte at gøre følgende med deres hus.

Henrik og Lis fra Fløng var efter et rådhusmøde om energirenoveringer blevet inspireret til at starte deres eget renoveringsprojekt. Deres enfamiliehus fra slut 80’erne stod med et udslidt gasfyr og loftet trængte til en efterisolering.

De besluttede sig for at benytte lejligheden til at foretage en større renovering, som indebar anskaffelse af solceller, efterisolering af loft, indsætning af nye energiruder og udskiftning af deres gamle gasfyr med en effektiv luft til vand varmepumpe. Henrik og Lis endte med at få et miljøvenligt hus med en utroligt lav varmeregning, bedre varmefordeling og ingen træk.

I Vridsløsemagle gjorde Henrik og Solveig brug af BedreBolig i forbindelse med renovationen af deres to etagers enfamiliehus fra 2003. De endte med at få lavet en helt ny førstesal, efterisolere loftet og overgå til en luft til vand varmepumpe som hoved opvarmningskilde. De er ovenud tilfreds med resultatet, og har især været glade for rådgivningen fra arkitekten tilknyttet projektet.

Søren og Inger fra Ny Fløng, der begge er omkring 60 år, valgte at gennemgå den helt store renovering af deres bolig. De efterisolerede deres loft og valgte at skifte deres gamle oliefyr ud med en meget miljøvenlig hybridløsning bestående af solceller og jordvarme. Desuden investerede de i et nyt ventilationsanlæg med varmegenvinding for at skabe et forbedret indeklima. De er begge fantastisk glade for resultatet, og er især glade for at hjemmet er blevet så vedligeholdelsesfrit som muligt.

Overordnet set har ordningen ført positive forandringer med sig, både i form af mere glæde ved brugen af de hjem der er blevet renoveret, og i form af betydelige energibesparelser til gavn for miljøet.

Ifølge klimakonsulent Steen Olesen fra Teknik- og Miljøcenteret reduceres energiforbruget med minimum 20% i de boliger, der renoveres under de aktuelle tilbud. Som minimum rykkes boligerne op i energiklasse B, men flere er endt højere.

Nuværende status på ordningen er, at 150 har fået et gratis bedrebolig-besøg, 75 har taget mod tilbuddet om en bedrebolig-plan til tilskudspris og 25 forventes at gøre brug af ordningen med tilskud på 25% til materialer.

I alt er der ansøgt til gennemførelse af investeringer på 5 millioner kroner af de i alt 12 millioner afsat på nuværende tidspunkt. Ordningen fortsætter i sin nuværende form til 10. januar 2016, hvorefter tilbuddene ændres.

Skrevet af Simon Schwarz, Online Redaktør / www.varmepumpetilbud.dk

Energimærkning