Pælestykkerne i front

Der var nærmest feststemning med hjemmebag og voldsom hygge da afdelingsbestyrelsen i Pælestykkerne AKB tirsdag den 15. december, kunne markere at nu er der styr på det forbedrede varmesystem.

Ikke bare sparer de nu en masse energi. De sparer også betragtelige mængder af penge.

Det hele startede en kold vinter for flere år siden. Der lå masser af sne over det hele, men der var baner igennem bebyggelsen hvor sneen var smeltet. Det var der hvor varmerørene løb.

Afdelingen besluttede at foretage yderligere henlæggelser, så de ville kunne få råd til at skifte rørere og undgå varmesspildet.

I slutningen af 2014 gik de så i gang i et tæt samarbejde med Fjernvarmeværket, som var indstillet på at overtage de udendørs rør mod at de blev udskiftet. Beboerne skal så kun betale for varmen, når den er ført ind i ejendommen. Inde i ejendommen blev der så også skiftet. Her kom nye bedre isolerede rør og nye kedler.

Afdelingen har måttet investere 900.000 kr i den samlede renovering og budgetterer med en årlig besparelse på 150.000 kr. Pengene er således – om alt går efter planen – hjemme igen efter 6 år.

Afdelingsbestyrelsesformand Bent Høeg Hansen er yderst tilfreds.

– Vi er glade for at Fjernvarmeselskabet overtager de udendørs rør, og at vi kan koncentrere os om selve bygningerne. Vi får med den nye rørlægning et markant mindre spild. Samtidig slipper vi for at få bøder fra fjernvarmeværket  p.g.a. for ringe afkøling. Hvis vi fortsætter som vi gør nu kan vi ende med fra 2017 at få penge tilbage fra Fjernvarmen, fordi vi har udnyttet det varme vand bedre. Endelig får vi også mulighed for at sælge værdien af vores energibesparelse til fjernvarmeværket. For hver kilowatt energi vi sparer får vi 43 øre, og det kan godt blive til lidt ekstra penge.

Hvor mange penge præcis beboerne i Pælestykkerne vil kunne tjene på deres indsats ved de endnu ikke. De afventer med en vis spænding årsforbruget, der viser, hvor god deres investering har været.

I kommunen er klimakonsulent Steen Olesen meget tilfreds med indsatsen de gør i Pælestykkerne.

– Pælestykkerne tjener til stor inspiration for andre samlede boligafdelinger, som vi gerne vil støtte i at finde besparelsespotentialerne. Der er – når man undersøger tilstrækkeligt grundigt – næsten hos alle samlede bebyggelser baggrund for at investere i energibesparelser og så bagefter høste gevinsten i form af billigere drift.

Her ses en af de nye kedler med ejendomschef Erik Petersen sammen med folk fra bestyrelsen: Bent Høeg Hansen, karen Nielsen og Annette Hansen.
Her ses en af de nye kedler med ejendomschef Erik Petersen sammen med folk fra bestyrelsen: Bent Høeg Hansen, karen Nielsen og Annette Hansen.