SVERIGE OG FRANKRIG VISER REPARATIONSVEJEN

Sverige indførte med årsskiftet mulighed for at arbejdslønnen i forbindelse med reparation af hårde hvide varer kan trækkes fra på selvangivelsen. I samme omgang halveres momsen på reparation af cykler, tøj og sko. Når man gør det hænger det sammen med et ønske om at fremme den cirkulære økonomi. Altså at produkter skal kunne leve længere i stedet for at man tvinges til at købe nyt.

Tidligere har vi set hvordan Frankrig har indført en lovgivning der tvinger producenter til at oplyse forbrugeren om levetiden på hårde-hvide varer herunder at oplyse hvor længe man vil kunne få reservedele.   Hvis en producent ikke lever op til det lovede vil han få en bøde på 112.000 kr pr. gang.

Ved årsskiftet fortsætter de i Frankrig kampen for ressourcerne ved at ny lovgivning åbner op for at mekanikere skal tilbyde bilister at de kan vælge mellem en ny reservedel eller en testet reservedel fra en skrottet bil.

En tysk undersøgelse viser f.eks. at andelen af hårde-hvidevarer, der holder under 5 år er steget fra 3.5% i 2004 til 8.3% i 2012 og tendensen fortsætter.

Den del af forbrugernes penge der går til reparation er i samme omgang også kraftigt nedadgående. I 1997 brugte en dansk husstand i gennemsnit 250 kroner på at reparere apparater i husholdningen som støvsugere og vaskemaskiner. I 2015 var det faldet til 20 kroner. Helt overordnet er tendensen, at vi i disse år bruger blot en tredjedel af det vi gjorde på reparationer midt i 90’erne.

Ønsket er at en større del af forbrugernes penge igen går til reparation fremfor nyindkøb. Det er der flere grunde til.

Det handler om ressourcer da de metaller, den plast og de sjældne jordarter der indgår i de elektroniske produkter er udtømmelige. I den takt vi bruger dem forsvinder de og der kommer ikke nye til. Udover ressourceaspektet er der klimahensynet, idet der er store mængder af energi at spare når et produkt kan blive i omløb måske 3 år mere end ellers. Sidst, men ikke mindst, er der gemt en lang række indenlandske arbejdspladser når ting repareres end når der blot importeres ny elektronik fra fjernøsten. I hvert fald regner man i Sverige med at den mindre indtægt som lavere moms og mindre skatteindtægt koster, delvist vil blive modsvaret af flere arbejdspladser og dermed øgede skatteindtægter.

I Danmark er der hverken planer der ligner de franske eller de svenske. Miljøminister Esben Lunde Larsen vil dog følge de svenske erfaringer tæt og afviser ikke at arbejdsløn til reparation kan blive en del af den allerede eksisterende bolig-job-ordning.

Skal det for alvor batte noget så skal indsatsen for en styrket reparation dog gennemføres på et transnationalt niveau – i EU-regi. Her fortæller EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose at EU-parlamentet: ”Vi har igennem tre års tid forsøgt at få EU-Kommissionen til at komme med et tiltag, der skulle gøre noget ved problemet. Nu øjner vi lidt ny energi og opbakning til ideerne.

Derfor er vi netop gået i gang med at skrive en rapport om “planlagt forældelse” og alt hvad der følger med. Vi skal i den forbindelse også komme med konkrete forslag til tiltag.

Her er længere garantier, sikkerhed for reservedele, bedre oplysning om forventet levetid, forbud mod egentlig planlagt forældelse etc. nogle af de bud vi får med.”

I Reparationsværkstedet i Miljø- og Energicentret i Høje-Taastrup oplever vi at ganske mange almindelige forbrugere er trætte af at skulle smide gode og brugbare ting ud. De kommer med gode ting som de ikke nænner at kassere, men som normalt vil blive afvist begrundet i at det ikke kan betale sig at sætte i stand. Skal det for alvor batte og mange flere værksteder ser dagens lys, så skal lovgivningen bakke den cirkulære økonomi op.

Men mon ikke tendensen er ved at vende – ikke bare i Sverige og Frankrig.

5 på en gang