SÅ ER DET ALLERGI-TID

Så er det forår. De fleste af os er glade, men er man allergiker ser man foråret i møde med bekymring. F.eks. når de mange birkepollen begynder at spredes i luften.

Allergi er mange ting. Det er ikke kun hilsnerne fra naturen der kan udløse allergi. Mad, kæledyr, husstøvmider og pollen for blot at nævne nogle kilder. Ifølge Astma-allergi-forbundet har 1 mio. danskere høfeber og af dem har de 30% direkte udviklet astma som følge af høfeberen. Astma betyder åndenød og kan være direkte livstruende, når man ikke kan få vejret.

Der er en stigende tendens til at stadig flere mennesker får allergi og astma og udvikler symptomer der gør hverdagen helt ulidelig.

Vi har med astma og allergi vænnet os til at gå i krig med det. Først og fremmest ved at undgå at komme i kontakt med det der udløser allergien og i anden omgang ved at fylde medicinskabet. En test kan afsløre at der er 100 forskellige hverdagsprodukter som man ikke kan tåle og så bliver det nærmest en håbløs opgave at ”springe fra tue til tue” for således at undgå kontakten med det farlige produkt. Typisk helt almindelige hverdagsting som mælk, tomater, æbler, støv, katte osv. Man kan blive helt bange for at bevæge sig ud i verden.

Det er med allergi som det er med kræft. Vi bliver klogere og klogere på hvad vi kan gøre ved den når den kommer, men samtidig eksploderer omfanget af tilfælde.

Der er noget galt og det stikker dybere.

Det er noget af det som de arbejder med i det lille firma Allergikompagniet, hvor de går et spadestik dybere og arbejder med behandling af allergi ud fra et helhedsprincip, hvor de har fokus på hverdagens stress og kosten som væsentlige årsager til at allergi overhovedet opstår. De har eksisteret siden 1999 og har i den periode konstateret at rigtig mange mennesker slipper allergien, når der er taget fat på de bagvedliggende årsager.

Siden da har de behandlet 12.000 patienter mod allergi – uden brug af medicin. 97% har efterfølgende – i en spørgeundersøgelse – erklæret sig tilfredse med behandlingen og har oplevet markante forbedringer. Forbedringer som de – vel og mærke – ikke har observeret da de var i medicinsk behandling.

Et eksempel er en kvinde, der fra starten erklærede sig meget skeptisk overfor alternativ behandling, men som nu var så desperat over røde og kløende øjne når der var højsæson – at alt måtte prøves. Hun kæmpede med husstøvallergi.

Hendes skepsis gjorde at hun ønskede forklaring på alt, men accepterede forklaringen om at hendes allergi hang sammen med at hjernen i et presset/stresset øjeblik har foretaget en fejlslutning som efterfølgende hang ved. Således at hun begyndte at reagere mod noget der ellers var helt naturligt.

Hun blev sat på en diæt og fik kosttilskud. Hun måtte f.eks. i en periode helt undvære kaffe og vin og begynde at drikke aloe vera og spise hvidløgs- og fiskeoliepiller.

Som hun siger: ”Hvidløg og fiskeløg har jeg ladet indgå i min kost siden hen, så vidt det nu er muligt, når man lever i en almindelig familie med børn. Det bekommer mig kun godt. Kaffen og vinen ”lukkede jeg ind” igen efter et par måneder, uden negative følger.

Når jeg vågner om morgenen nu og ser på min kæreste, er mine øjne ikke længere røde og klistrede, men klare og blå! Det er en fantastisk forhøjelse af min livskvalitet, og jeg skriver dette i håbet om, at andre kan hjælpes, lige som jeg er blevet det”.

Der breder sig en stigende skepsis overfor hvorvidt kemi og medicin er løsningen når vores krop arter sig underligt. Det kræver en lang tids overvindelse at gå over til at løsningen ikke er kemisk. En af årsagerne til at vi i så stort omfang holder os til medicinen, når kroppen stejler, er at det er det nemmeste. Og så har vi jo også stadig en stor autoritetstro i forhold til lægerne som har stor viden om medicin, men ikke til at tænke i helheder. Skal man lægge sine vaner om og tage stressen ud af arbejdet og ændre på vores kostvaner er det meget mere indgribende i hverdagen end at tage piller eller smøre sig med creme.

Men måske er det hårde slid det hele værd i form at større livskvalitet på den lange bane.

Bragt i Sjællandske Medier 22. maj. 2017