HAMP – EN FANTASTISK PLANTE

En af de mest fantastiske kulturplanter vi overhovedet kender er hampeplanten , der er en af verdens ældste nytteplanter. Dens historie kan følges 8000 år tilbage og kan dyrkes på alle breddegrader.

Alligevel forbinder det officielle Danmark stadig hamp med den underart hvor bladene har et stort indhold af THC (Tetrahydrocannabinol) kan bruges som rusmiddel til hash eller marihuana.

Det er i Danmark en meget restriktiv lovgivning omkring hamp idet ingen planter – selv med et så lavt indhold af THC at man ikke kan blive ”skæv” af det – er tilladt at dyrke.

Landmænd kan dog få lov til – hvis man søger Naturerhvervsstyrelsen – et år ad gangen få lov til at dyrke industrihamp.

Fra næste år er planlagt en 4-årig forsøgsordning med dyrkning af medicinsk cannabis. Ordningen retter sig mod patienter der har lidelser som har Sklerose, rygmarvsskade, kronisk smertebehandling og kvalme/opkastning efter kemoterapi.

Det er dog ikke kun medicinsk at hamp har imponerende muligheder. Hamp har en række andre potentialer. Det gælder f.eks. næringsmidler. Den indeholder omega 3 og omega 6 fedtsyrer i det rigtige blandingsforhold.  Den kan bruges som kosmetik. Selve planens fibre kan anvendes til tovværk eller som isoleringsmaterialer. For blot at nævne noget af denne fantastiske plantes potentialer.

Ifølge fødevareministeriet er hamp især velegnet til dyrkning på økologiske arealer, idet den ikke kræver pesticider og  kun begrænsede mængder gødning. Den høje plante holder ukrudtet væk og dens 3-4 meter lange rødder kan optage næring i et langt større omfang end andre kulturplanter.

En af dem der er længst fremme er Jørgen Heggelund der på gården Vittenbjerggård ved Bjæverskov, siden 1999 har dyrket industrihamp.  Hampen hos ham benyttes primært til strøelse, produktion af fibre og hampefrø – mest til eksport. Strøelsen består af 100% skæver,(inderkernen) og eksporteres mest til hesteejere. Skæver er god til at absorbere fugt. Fibrene eksporteres til videreforarbejdning til isoleringsmateriale og frøene bruges især til fuglefrø.

Hamp kan erstatte bomuld

Helt unikt og meget perspektivrigt er dog at hamp kan erstatte en række tekstiler. Man kan lave god og bæredygtig kvalitetstøj. Hamp kan virke som et godt alternativ til bomuld, der typisk dyrkes under stærkt miljøbelastende forhold – med højt forbrug af pesticider og vand. Bomuld er en af de mest belastende landbrugsprodukter i verden. Hvis man dyrker bomuld økologisk vil man spare brugen af pesticider, men også økologisk bomuld kræver et stort forbrug af vand.

Hamp producerer en stærk, bæredygtig fiber. De kan anvendes til tekstiler, tråde, tæpper, tæpper og lærred. Udbyttet er 2.5 gange større pr. ha end udbyttet er for bomuld og så optager den mere CO2 i vækstperioden end bomuld.

Til trods for det er der ganske få mennesker der beskæftiger sig med hamp til tekstilproduktion. En af de få er modedesigneren Rachel Kollerup, der har et firma med samme navn placeret i Brede.

Hun kæmper til gengæld indædt for at få styrket produktion af tøj på basis af dansk produktion – udover hamp så også hør. Hun er ikke alene i den proces. Hun indgår i et samarbejde med enzymproducenten Novozymes, testvirksomheden Force Technology, Teknologisk Institut og har fået offentlig støtte fra forsknings- og innovationsministeriet. Endelig arbejder hun sammen med den østrigske producent af hampetekstiler SEIDRA Textilwerke. Samarbejdet har resulteret i en rapport, der konkluderer, at der er tale om et særdeles bæredygtigt koncept med en markant reduktion i CO2-udslip.

Den første rapport havde fokus på miljø, bæredygtighed og livscyklus. Samarbejdet fortsætter, idet der nu skal fokus på hvordan kommer hamp kommer videre fra høst og forarbejdning i Danmark til der ligger færdigt tøj i butikkerne.

Det er kun et – spørgsmål om forbrugerne vil fravige ”brug og smid væk” mentaliteten. Som Rachel Kollerup siger:

” Tøjs holdbarhed er efter min mening den mest betydningsfulde faktor i en bæredygtig kontekst, derfor er jeg på mærkerne, når der er udsigt til at forbedre stof, så det kan holde længere”.

Er forbrugerne indstillet på at give mere for deres tøj ,hvis de ved at det skal holde mange år fremover? Hvis det er tilfældet så er der meget spændende perspektiver såvel med nye gode opgaver til landbruget og gode arbejdspladser i Danmark. Hamp har i Danmark er stor fremtid for sig – det er kun et spørgsmål om at turde kaste sig ud i det. Forbrugere som producenter.

Fotos: Martin Håkan, Coverganda.dk:

Rachel Kollerup

Bragt i Sjællandske Medier 7. august 2017