Meget vellykket nattergaletur

17 mennesker var meget tidligt op natten til lørdag (26.5.). Det mødte op på Naturplanteskolen ved Reerslev kl. 5. Formålet var at få en enestående naturoplevelse ved at blive præsenteret så den kakofoni af  forskellige fuglestemmer, som naturen byder på, så tidligt på dagen. Efter nogen tids søgning med guiden ornitolog Carsten Høyer i spidsen lykkedes det minsandten også at fange nattergalens helt særlige musikalske indslag.

Carsten Høyer var en god formidler og nåede vidt omkring med at fange de mange fuglestemmer, men samtidig også at fortælle forskellige anekdoter og lave sammenligninger for f.eks. at gærdesmutten har så kraftig en stemmeføring at hvis dens lyd forstærkedes med dens vægt og den kom på størrelse med en ko, så ville dens sang kunne høres i Jylland.

Så gav han et godt hint: Gør brug af hjemmesiden www.fuglestemmer.dk. Her kan man med en god lydgengivelse få præsenteret de danske fuglestemmer.

Der er dog risiko for at der er fuglestemmer som vi ikke vil komme til at høre mere. Carsten nævnte at 66 fuglearter i Danmark er truet (på rødliste). At truslen har direkte forbindelse til det konventionelle landbrug lagde han ikke skjul på. De store marker hvor der ikke er mulighed for at fuglene kan finde føde og slå sig ned. Ligeledes var han inde på hvordan brugen af gift i landbruget direkte og indirekte tager livet af fuglene – f.eks. ved at rigtig mange insekter uddør.

Aiah Noack, indehaver af Naturplanteskolen, var en god værtinde. Hun sørgede for forsyning af så friske morgenboller at de kom dampende ind på bordet direkte fra ovnen.

Nedenfor billeder fra dagen:

Carsten Høyer havde udstyret i orden og var en god guide.