Alle indlæg af Tina Faber

Store visioner og masser af økologiske lækkerier

1. februar åbner Naturplanteskolen (NPS) syd for Hedehusene porten og vækstsæsonen for særligt naturinteresserede havedyrkere 

”Vi åbner op for en ny sæson med store visioner og masser af spændende produkter samt formidling af viden. Og så åbner vi gårdbutikken med biodynamiske grøntsager og – ikke mindst – en række spanske lækkerier som olivenolie og -tapenade, mandler, linser, kikærter m.m.”, fortæller indehaver Aiah Noack. 

Ligesom sidste år er der også friskplukkede appelsiner, ”vintersole”, samt i år desuden saftige klementiner og citroner til de C-vitamin og solhungrende nordboer. 

Plukket for få dage siden nær Ebro-flodens udmunding i Middelhavet og efterfølgende sendt til Danmark ekspres. 

Alt sammen certificeret økologisk, ligesom NPS mange øvrige produkter. 

Vintersole og vinterforår 

”Da det er så mildt, at man faktisk allerede kan begynde at plante i sin have vil NPS’ planteskoledel også så småt være åben på lørdag”, fortæller Aiah Noack. 

”Barrodsplanter, buske og den slags, som folk kan sætte i jorden allerede nu og som er billige”. 

Ligesom Hvidløgsplanter. Velspirede fed, så man sagtens kan få en god hvidløgshøst i sin have i år alligevel, selvom man ikke fik plantet i efteråret. 

Klimahaven 

Alle snakker om klimaet, så hvordan gavner havejerne sig selv og klimaet lige nu? 

”Det er bare med at få dækket jorden, og hvordan kan man se ude hos os, så CO2’en ikke fiser lige op i himmelrummet. Hvis du ikke allerede har dækket af, så skynd dig ud og gør det. Og vi har masser til brug til jordforbedring du kan bruge til det, hvis man ikke har sin egen kompost”, svarer Aiah Noack. 

”Hos os kan man også se hvordan man dyrker grøntsager i højere bede, der er godt for regnormene, jordens sundhed og alt det spiselige til os. Alle de flerårige grøntsager, f.eks., der er særligt klimavenlige”, fortæller Aiah Noack, der p.t. er ved at skrive en ny bog om de mange fortræffeligheder ved flerårige grøntsager. 

Efter vinterlukning i januar er NPS åbent hver weekend kl.10-16. 

Adressen er: 

Stærkendevej 177 

2540 Hedehusene Hjemmeside: https://naturplanteskolen.dk/

Besøg i Mændenes Mødested på Stevns

Torsdag den 23/1 2020 gjorde TrygFonden det muligt at komme på tur med reparationsværkstedet til Mændenes Mødested på Stevns. Dette sted ligner på mange måder hverdagen på MEC, hvor vi lover masser af dejligt selskab og gode råd fra andre ældre mænd i 60+ segmentet. Vi havde en dejlig dag og afsluttede med frokost i Karlslunde. Du kan læse mere om Mændenes Mødested her: facebook.com/mmstevns2015

Inspireret af Nytårskuren? Få hjælp til en grønnere omstilling

Connie Hedegaard var på besøg i et fyldt Taastrup Teater og Musikhus torsdag den 16. januar 2020 ved dette års nytårskur for det lokale erhvervsliv. 

Hun gav et inspirerende oplæg og fortalte om verdens store klimaudfordring, og hvordan vi kan bruge FN´s verdensmål til at nå i mål med en grønnere omstilling. 

Hun lagde vægt på, vi skal handle nu, både som privatperson men også som virksomhedsejer. Handling er påkrævet både for at bekæmpe klimaudfordringen, men også for at sikre, at vores børn overtager en verden, som er i balance. 

Hun understregede, at bæredygtig forretningsudvikling godt kan være en god forretning, og dermed give en bedre bundlinje, hvis vi er nytænkende og bruger den nye teknologi smart. Nu er der hjælp at hente til at komme skridtet nærmere den grønne omstilling i små og mellemstore virksomheder.

Miljø og EnergiCentret i Høje-Taastrup (MEC) er partner i et stort EU-projekt: Bæredygtig Bundlinje 2.0 – om grøn omstilling

MEC samarbejder med kommunen om aktivt at bidrage til at små- og mellemstore virksomheder kan reducere deres CO2 aftryk og få en grønnere bundlinje. ”I processen er det vigtigt at gøre det konkret og målbart for de små og mellemstore virksomheder, så de kan se at det nytter at handle, både i mindre eller større skala. Vi tilbyder projektet til en række virksomheder i kommunen”, siger Centerchef Tina Faber, MEC.  

Der er i alt plads til 13-15 lokale virksomheder
MEC er den primære udførende part i kommunen, hvor Høje-Taastrup Kommune understøtter med at udpege relevante virksomheder.  Projektet kører over en periode på 3 år, og MEC har allerede samarbejde med 3 virksomheder. ”Vi vil rigtig gerne i kontakt med virksomheder, der har lyst og mod til at tage skridtet videre og vi hjælper jer hele vejen”, udtaler Tina Faber, Centerchef i MEC.

Formidling og forankring
MEC står i samarbejde med Erhvervsforum og relevante kommunale aktører parate til at kommunikere projektets tilbud ud til lokale SMV’ere. Organisationen Gate21 understøtter MEC med produktion af kommunikationsmaterialer og lignende.

Hvis I er interesseret i at høre nærmere, kan I kontakte udviklingskonsulent Dorthe Bach Egemose Agger på dorthe.b.e.agger@mec-ht.dk eller centerleder Tina Faber på tina@mec-ht.dk

Læs mere om projektet på Gate 21´s hjemmeside

Veganermiddag på Moems, i Hedehusene

Så inviterer vi igen til hyggelig veganer aften tirsdag den 28. januar kl. 18. Denne gang serveres der madpandekager med bagte grøntsager, humus og falafel 🥳 til kr 99,- drikkevarer tilkøbes i cafeen, kaffe og rawkugler ligeledes.
Tilmelding er nødvendig – betal kr 99,- via mobilepay 29202641 eller i cafeen. Cafe Moems ligger lige ved Hedehusene Station.

Vil du gerne prøve dette skønne sted og den gode mad, men ikke kan denne gang, så er næste gang torsdag den 20. februar og igen onsdag den 18. marts – alle gange kl. 18-19. Er du til Facebook så kan du løbende opdateres her.

Nytårstaffel på MEC

Lørdag den 4. januar afholdt MEC traditionen tro nytårstaffel for medlemmer, ansatte, bestyrelse og frivillige af huset. Mere end 30 lagde vejen forbi MEC mellem 14.00 og 15.00 og smagte på bobler og dejlig kransekage, som også i år var fremtryllet af Heidi. Formanden, Mads Peter Schreiber holdt sin nytårstale og Tina Faber fik sagt et par bevægende ord og takket alle for deres indsatser i det daglige. Dagen blev afsluttet med et gruppefoto foran MEC, hvor Kim lagde kamera til. Se billede herunder.

Det gæve hold på MEC

Indvielse af cykellegebane i Høje-Taastrup d. 14 december 2019

Med den nye cykellegebane i Kvarterparken ved Gadehavegård får børn et sted, hvor de kan lege sig til at blive sikre på cyklen. Cyklistforbundet glæder sig over, at man i Høje Taastrup er blandt de syv foregangskommuner, der prioriterer børnecykling og hjælper kommunens børn til at blive glade og trygge børnecyklister.

Cyklistforbundet har samlet erfaringerne med at udvikle cykellegebaner i Høje Taastrup og seks øvrige kommuner i et gratis digitalt idékatalog til landets øvrige kommuner. Kataloget skal støtte kommuner i at anlægge egen bane.
Cyklistforbundet har samlet erfaringerne med at udvikle cykellegebaner i Høje Taastrup og seks øvrige kommuner i et gratis digitalt idékatalog til landets øvrige kommuner. Kataloget skal støtte kommuner i at anlægge egen bane.

– At blive sikker på en cykel kommer ikke af sig selv. Det skal trænes, og det kan børn på en cykellegebane. Banen er bygget op, så børnene via leg og udfordringer træner basale cykelfærdigheder som at holde balancen, starte/bremse eller tage en hånd af styret. Den slags skal sidde på rygraden, før man som barn er sikker nok til at bevæge sig ud i trafikken, siger Klaus Bondam, direktør i Cyklistforbundet.

Ved indvielsen af banen lørdag d. 14. december kl. 13-15 kan kommunens børn prøve kræfter med cykellegebanen, lege cykelleg med Cyklistforbundets cykellegeinstruktører og cykle hele Kvarterparken rundt sammen med borgmester Michael Ziegler og Cyklistforbundets direktør Klaus Bondam.

Der vil være kage, brændte mandler og varme drikke at lune sig på.

Mindre børn kan bruge den nye bane sammen med pædagoger, lærere og forældre, mens større børn selv kan besøge på banen og lege med kammeraterne.

– Det giver børn frihed, oplevelser, selvtillid og selvstændighed at kunne cykle til skole, venner og fritidsaktiviteter. Daglig motion i form af gode cykelture er også med til at styrke børns sundhed. Der er al mulig grund til at glæde sig over, at man i Høje Taastrup Kommune prioriterer børnecyklingen og at få cykling ind i børns liv så tidligt som muligt, siger Klaus Bondam.

Inspirationskatalog til andre kommuner

Den nye cykellegebane er en af de i alt syv høj-kvalitets cykellegebaner, som i et tæt samarbejde mellem Cyklistforbundet, Nordea-fonden og den lokale kommune anlægges i syv kommuner.

De øvrige baner ligger i Aabenraa, Aalborg, Odsherred, Varde, Guldborgsund og Silkeborg. 

Cyklistforbundet har samlet erfaringerne med at udvikle cykellegebanerne i et digitalt idekatalog på cyklistforbundet.dk/cykellegebanen. Kataloget skal inspirere og støtte flere kommuner i at anlægge deres egen cykellegebane.

TID OG STED FOR ÅBNING AF CYKELLEGEBANEN

Tid: Lørdag d. 14. december kl. 13-15

Sted: Ved Ole Rømer skolens parkeringsplads, Gadehavegårdsvej

Bæredygtig julegave-idè

Miljø- og EnergiCentret er nu forhandler af “Bogen om Permakultur”, og du kan købe bogen i butikken for 188,- kroner stk. Det er den perfekte jule- eller mandelgave i år.

“Bogen fungerer som en total introduktion til permakultur, hvor alle centrale begreber afklares på en fint formidlet og let forståelig måde. En god håndbog til den der selv vil i gang med permakultur … denne bog vil ganske sikkert være et godt redskab for den nysgerrige læser, fra græsrødder til politikkere, og for samfundet”

FRA BOGENS BAGSIDE:
Bogen om Permakultur giver en klar, let forståelig og opdateret introduktion til begrebet, visionen og den praktiske anvendelse af permakultur:”Permakultur er en helhedstankegang, der giver de teknikker og redskaber, der skal til for at genopbygge naturressourcerne og bremse de klimaforandringer, som allerede er godt på vej til at nedbryde vores naturgrundlag og kaste verden ud i en uoverskuelig og katastrofal situation.
Permakultur giver det nødvendige modspil. Med permakultur, kan vi i løbet af en forholdsvis kort årrække, opnå en CO2 neutral livsstil og endda nå frem til en livsstil, der direkte modvirker klimaforandringerne ved at lagre kulstof.”
Bogen begrunder nødvendigheden af permakultur og kommer hele vejen rundt med konkrete løsninger til:– skovhaver og højbedsdyrkning
– skovlandbrug og dyrehold,
– holistisk afgræsning og permakulturel korndyrkning
– kulstoflagrende lavenergi huse af lokale materialer
– lokale energiløsninger
– akvakultur og spildevandsrensning
– land-bynetværkog meget mere så vi kan handle i praksis. Alt sammen understøttet af fotos fra mere end 60 permakultur projekter i Skandinavien.Bogens forfattere er centralt placeret i den skandinaviske permakultur bevægelse og har 20 års erfaring med anvendelse og udvikling af permakultur i praksis. De har fra starten redigeret det nordiske Tidsskrift om Permakultur.

Veganeraftnerne genopstår i Hedehusene

Som I ved måtte vi stoppe veganeraftnerne i Paraplyen, fordi der var for få frivillige madlavere. Det var ikke manglende interesse for at spise mad uden kød, der stoppede det.

Derfor har vi søgt at få lavet en aftale med en restaurant, der turde binde an på en gang om måneden udelukkende at servere vegansk mad, som vi så bare skulle komme og spise.

Det er nu lykkedes idet indehaveren af restaurant Moems i Hedehusene, Lisbeth Holm Benattia, har indvilget i at samarbejde med os og lave god mad , som hun ikke tjener ret meget på.

Derfor, opfordrer vi alle venner af vegetaraftnerne i Paraplyen til at møde op, og nyde maden onsdag den 11. december kl. 18. Her vil der være en vegansk hovedret, som koster 99,- kr og der vil være mulighed for at købe kaffe og kage særskilt.

Får vi en god start er Lisbeth indforstået med, at der er veganeraften en gang om måneden.

Moems er let at komme til da det ligger lige ved Hedehusene station. Læs mere om det spændende sted her.  Tilmelding senest dagen før ved betaling via mobilepay på 29202641 (Benattia), Læs her mere om Moems. 

Med venlig hilsen

Dorte Karpf og Knud Anker Iversen