Hvad sker med de der dåseringe

Miljø- og EnergiCentret har gennem de sidste par år samlet flere hundred tusind dåseringe ind til den humanitære organisation Inner Wheel. Dåseringene skal hjælpe til at mennesker, der har fået amputeret et ben kan få en protese. Ringene består af ren aluminium i modsætning til resten af dåsen, hvor der er iblandet jern.  Men kommer de det rigtige sted hen?

I Miljø- og EnergiCentret har de spurgt Lena Pedersen, Inner Wheel fra Hadsten om hvad der præcis sker:

 

– Da vi startede havde vi mulighed for at få dåseringene gratis til Thailand. Vi havde et medlem som eksporterede solfangere til Thailand og så brugte man dåseringene til at emballere solfangerne. Men så greb tolderne ind og ville have lagerleje.

Det ville vi ikke betale så vi fik forskellige flyansatte til at tage portioner med. Det stoppede også p.g.a. ekstra krav om flysikkerhed.

Da vi ikke ville bruge penge på f.eks. at leje en container, besluttede vi at sælge dåseringene og så donere pengene til de dygtige læger, der laver benproteser efter mål.

Det rene indsamlede aluminium har vi kunnet sælge for 15 kr pr. kg. Nu er prisen desvære – p.g.a. krisen – nede på 7,50 kr. Så holder vi igen. Derfor ligger der nu ca. 8 tons dåseringe i vores lade i Hadsten. Her venter vi på at priserne kommer op over 10 kr (de er for opadgående).

 

Lene slutter stolt med at fortælle at de indsamlede og formidlede dåseringe har kunnet sikre at der er blevet lavet 30.000 benproteser til 21.000 mennesker i Thailand. Mennesker som har fået markant større livskvalitet og bedre mulighed for at forsørge sig selv.

 

Man kan læse mere om det utraditionelle ulandsprojekt på www.daaseringe.dk

 

Miljø- og EnergiCentret tager stadig imod dåseringene og sørger for at de kommer videre. Foreløbig til en lade i Jylland, men forhåbentlig snart videre.