Kompostnyt 1- 2018

Kompostnyt kommer traditionen tro ud i slutningen af marts. Der er dog ikke så meget tradition over vejret, der er ualmindelig vinterligt. Vi må vente med at kaste os over haven og kompostbeholderen til der kommer lunere tider.

Læs nærmere om kompostrelaterede temaer her:

 Nu kan man hente kompostmuld

Frem til søndag 6. maj kan borgere i Høje-Taastrup gratis afhente kompostmuld på genbrugspladsen på Lervangen 1-3.

Haveaffald indsamlet i kommunen igennem det sidste år, er omdannet til næringsrig kompost. På den måde genbruges næringen fra haveaffaldet. Komposten er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.

Netop fordi den er meget næringsrig gør man klogt i at blande den med jord eller sand når man bruger den i haven eller i altankassen.

 

Arrangementer i naturen

Store affaldsindsamlingsdag søndag den 22. april kl. 11-13 med mødested syv forskellige steder i kommunen. Læs mere her .  Arr. DN

Skovens Dag søndag den 6. maj kl. 10 til kl 14 i Fløngskoven. Der sker mange ting:  Bliv malet som skovens dyr/Ansigstmaling, bueskydning, fremvisning og partering af rådyr, se jagthund/sporhund på arbejde, prøv at skyde med luftgevær, byg en båd og afprøv den på søen, lav pandekager, popkorn og snobrød over bål, prøv kræfter på en Robinsonbane, mød skovens dyr, byg dit eget bihotel, byg en foderstation til småfugle, guidet gåtur i skoven, prøv at ride på et æsel, guidet tur på Mountainbike, test din fysik, kreativt snitteværksted,fotokonkurrence.

Nattergaletur ved Naturplanteskolen, Stærkendevej 177 lørdag den 26. maj kl. 5 med mødested ved Naturplanteskolen. Guide: Carsten Høyer.  Pris 30 kr som betales ved ankomst. Tilmelding til aiah@outlook.com . Arrangør: DN.

Søndag den 17. juni kl. 13.00-15.30 ved Grennessminde, Snubbekorsvej 18. De vilde blomsters dag. Arr. Botanisk Forening og DN.

Lørdag den 25. august kl. 14-16. De vilde bier – hvordan hjælper vi dem? Besøg fra foreningen ”Vilde bier i Danmark”. Sted: Ikke afklaret endnu, men reserver datoen.

Grennessminde slår dørene op

Lørdag den 21. april kl. 10-17 slår det Økologiske Gartneri på Snubbekorsvej 16.18 dørene op for den kommende sæson. Her vil der bliver mulighed for at købe udplantningsplanter og gødning. Ved samme lejlighed vil der også blive mulighed for – med børnene – at hilse på dyrene hvor der bl.a. er frilandsgrise og geder. Samtidig vil der være åbent i cafeen hvor der vil være friskt lokalbagt brød.

Læs mere om Grennessminde her.

Står komposten bare og står

Hvis du må konstatere at kompostbeholderen bare står i haven og samler spindelvæv, vil vi meget gerne vide det. Der står andre på venteliste for at overtage den. Beholderen skal være rengjort ved aflevering. Ring tlf. 43 30 42 00 eller send en mail kompost@mec-ht.dk

Kompostspand til under køkkenvasken

Man kan købe en kompostspand. Den koster 50 kr. Spanden kan være nyttig, når man skal samle sit organiske affald sammen under vasken og bære det ud i kompostbeholderen. Vi har skaffet et mindre lager hjem. Spanden kan købes i Miljø- og EnergiCentret på Høje Taastrup Boulvard 54.

Brug for komposthjælp?

Det er muligt at få hjælp i MEC hvis kompostprocessen driller. I første omgang ved at ringe og spørge til råds. Er det ikke nok, kan det lade sig gøre at få bistand hjemme i haven. Ring på tlf. 43 30 42 00 og spørg om hjælp.  

Påsken kan bruges til forspiring

Det er nok de færreste der vil benytte påsken 2018 til at gå i haven. Vi kan derimod anbefale at man sætter diverse ting i gang med forspiring. Det kunne være kartofler, porrer, tomater, knoldselleri, kål, aubertiner (til drivhus), bladselleri og chilli.

Læs her hvordan du kommer i gang med forspiring https://www.plantorama.dk/guide/have/haveplanter/graesplaene-fro-og-blomsterlog/fro/trin-til-forspiring-af-fro

Orme til komposten

Synes man det går for langsomt med omsætningen i komposten, kan kompostorme være en god ide. I Miljø- og Energicentret på HøjeTaastrup Boulevard 54 sælger vi kompostorme så længe vi har nogen. Det er klogt at vente med kompostormene til det bliver mere varmt i vejret.

Naturplanteskolen – klar til en aktiv sæson

Naturplanteskolen på Stærkendevej 177 åbner for en ny sæson torsdag (Skærtorsdag) den 29. marts l kl. 10–15.

De åbner for spiselige planter til haven og skovhaven. Musik, sang, rundvisning, bålmad, smagsprøver på tidlige grønt til salatskålen mm.  Der vil være lavet særlig arrangement for børnene omkring planteformering ligesom der bliver mulighed for at se og høre om planerne for en andelsfrugthave.

I Naturplanteskolen har de ikke færre end 400 forskellige flerårige spiselige planter. Udover salg tilbyder de også haveejere en række kurser. Læs mere her (www.naturplanteskolen.dk)

Der er i sommerhalvåret åbent orsdag – fredag kl. 11 – 18.
Lørdag, søndag og helligdage kl. 11 – 16.
Et besøg værd.

De hyppigst forekommende spørgsmål

Vi har – på vores hjemmeside – en oversigt over de hyppigst forekommende spørgsmål ang. komposten. Man kan linke videre herfra

Foderliste til komposten

Fra køkkenet:

– levninger fra maden

– kartoffel– og gulerodsskræller, salatblade

– frugtrester (dog kun begrænsede antal sprøjtede citrusskaller)

– kage– og brødrester (men ikke for store stykker og for meget på en gang)

– teblade– og kaffegrums

– små papirrester fra køkkenruller, papirservietter o.l.

– afskårne blomster og kasserede stueplanter med klump (findel dog klumpen)

– ægge– og nøddeskaller, korkpropper, ispinde o.l.

Frarådes:

Kødaffald, da det kan give anledning til lugtgener og rotter (der er eksempler på rotter der har gnavet sig ind i en kompostbeholder!!)

Fra haven:

– alt vegetabilsk affald fra haven (findel dog grenene)

– græsafklip i mindre, opblandede mængder

Frarådes:

Syge planter (da sygdommen kan opformeres i komposten).

Ukrudtsfrø (hvis du alligevel har ukrudtsfrø i komposten, så lad være med at rode rundt. De dør forholdsvis hurtigt, hvis de ikke får lys).

Reservedele til komposten

Kan købes i Miljø- og EnergiCentret

Fluenet kr. 30

Sold i forskellige størrelser kr. 100-300 (på bestilling)

Kompostbeholderside med låg kr. 175

Beluftningsstok kr. 100

Kompostlåg     kr. 50

Skydelåg i siden kr. 60

Spand til organisk affald  kr. 50

Ikke kompost det hele

Mosegrisefælde (depositum 100) kr. 0

Fuglekasser  (mejser og stære) kr. 75

Foderbrætter med fod kr. 250

Foderbrætter uden fod kr. 150

Haveaffaldssække  kr. 5/stk.

Ekstra affaldssække kr. 25

 

Lokale have- og natur relaterede foreninger

Høje-Taastrup Bilaug.  Henrik Jensen .  henrik-lis@webspeed.dk. Læs www. bilaug.dk

 Fjerkræforeningen for Roskilde/Sjælland Leif Mikkelsen tlf. 57 57 32 39/61 39 02 39.

Danmarks Naturfredningsforening.  Peter Saadbye, tlf. 42 31 10 45. www.dn.dk

Kogræsserforeninger: Kogræsserselskabet i Sengeløse.  Niels Larsen tlf. 43996608

St. Vejle å. Kontakt Bodil Jørgensen tlf.  4364 1326. Læs også www.kograes.dk.

Naturplanteskolens venner. Hør nærmere ved at kontakte Aiah Noack tlf 23 26 13 88 eller aiah@naturplanteskolen.dk

 

Links til kompost og haverelevante hjemmesider

www.havenyt.dk

http://www.bolius.dk/alt-om/have-planter-og-traeer/artikel/kompost/

http://www.plante-doktor.dk/kompost.htm

www.deljorden.dk

www.altomhaven.com

Næste kompostnyt

Næste kompostnyt udkommer i sidste del af september.

Slut eller ændret med kompostnyt

Ønsker du ikke at modtage Kompostnyhederne skal du sende en mail til kompost@mec-ht.dk. Det er samme mailadresse, der skal bruges, hvis du skifter adresse og/eller mailadresse.