Vellykket møde om cykling og sundhed

– Det blev en mere lydhør dialog end jeg havde turdet håber på, siger formanden for Cyklistforbundet på Vestegnen Christina Saadbye. Det siger hun på baggrund af en vestegnshøring om hvordan cykling indgår i kommunens sundhedspolitik. Hun og resten af bestyrelsen havde forud for deres generalforsamling den 7. marts inviteret sundhedspolitikere fra de fem tilsluttede kommuner – Glostrup, Vallensbæk, Albertslund, Ishøj og Høje-Taastrup.

Alle kommuner var repræsenteret med en central placeret sundhedspolitiker, som tydeligvis alle havde forberedt sig grundigt og gjort sig klar til at se kommunens sundhedspolitik med cyklist-øjne.  

Efter oplæggene var der en række indlæg og spørgsmål fra de 25 fremmødte cyklister. Det afslørede sig tydeligt, at alle kunne blive enige om behovet at ændre vaner ikke mindst hos forældre, som nemt vælger den nemme løsning med at tage bilen og køre børnene til skolen – selv om såvel de voksnes som børnenes helbred ville have godt af den cykeltur. Der var også enighed om, at allerede fra børnehaven skal børn vænnes til at bruge cyklen, og at det er afgørende at forældrene bakker dem op.

Det skal være nemmere og tryggere at tage cyklen var et andet tema, hvor alle kunne være enige. Man skal ikke risikere at få stjålet sin cykel, fordi man cykler til stationen, det skal ikke være bøvlet at tage cyklen med i bus og letbane, og det skal gøres attraktivt at erstatte bilen med cyklen som man gør i Herlev kommune, hvor de ansatte får tilbud om at låne en elcykel, når de lover at lade bilen blive.

Alle politikerne var enige om at de havde fået noget med hjem at tænke over, og der var enighed om at kommunerne og Cyklistforbundet har en klar fælles interesse. Der blev aftalt at det ikke er sidste gang, der skal være dialog mellem cyklistforeningen og politikerne.

Her ses fra venstre Lars Thomsen, Glostrup, Leif Pedersen, Albertslund, Morten Schou Jørgensen, Vallensbæk, Bettina Liv Moe, Høje-Taastrup og Merete Amdisen fra Ishøj.