Madspildet skal stoppes inden kølemontren

Hver gang vi spiser 1 kg mad er der spildt 300 g. Vi spilder dramatisk meget mad, og var der ikke madspild i disse mængder ville vi uden problemer kunne afskaffe al sult på jorden. Vi kan – hvis undgår/begrænser madspildet – producere mad til mange flere uden at skulle presse kloden yderligere. Madspild vurderes at koste mere på klimaet end hvad fly og skibe koster tilsammen.

Der er en stigende forståelse i mange af husholdningerne for, at vi skal passe bedre på fødevarerne, når vi først har fået dem ind i køkkenet. Madspildet er således i danske husholdninger blevet pænt dæmpet de senere år.

Det er ikke det individuelle madspild, der fylder mest, når vi taler om madspild.

En mere betydningsfuld kilde til madspild ligger inden maden kommer hjem til os. Det handler f.eks. om vores krav til ens og præsentable fødevarer. Tomaten skal have den rigtige størrelse og facon, kartoflen må ikke have fået en grøn plet, æblet må ikke være for lille eller have skurv, agurken må ikke være for krum. Årsagen til at maden er blevet kasseret er altså ikke kvaliteten, men formen. Landmanden får sit blomkål retur hvis der var kommet en lille ridse i, og så må den gode mad kasseres som menneskemad og det bliver så – i bedste fald – til dyrefoder. I stedet for at finde alternative metoder til at bruge kasserede kartofler er det dog bedre at flere kartofler bruges efter deres oprindelige formål, nemlig menneskeføde. Det er alle enige om.  Værre er det selvfølgelig, når maden direkte kasseres: “Jeg tør ikke tænke på, hvor mange hundrede tusind selleri, jeg har pløjet ned i marken, fordi de var 50 gram for små”, som en frustreret landmand udtaler til Netmediet Zetland.

Dette skæve forhold skal der gøres noget ved. I de foreløbig tre refood-butikker, der i København og Århus drives af Folkekirkens Nødhjælp, tager man imod de skæve madvarer og sælger dem til nedsat pris. Det tager kunderne pænt imod.

Således også hos en gruppe iværksættere, der har startet Eatgrim. Som navnet siger, appellerer de til at vi skal spise det, der er grimt, og det skal vi lokkes til ved at får maden billigere end ellers. De har – i samarbejde med flere landmænd – lavet en grøntsagskasse, som man kan abonnere på indeholdende uperfekte grøntsager. De er i øvrigt nomineret til Nordisk Råds miljøpris 2019.

Den danske indsats, som kun er i sin vorden, er en del af en international trend. F.eks. er der i Californien en tilsvarende abonnementsordning der hedder ”Imperfect Produce”. Et andet – mere omfattende initiativ i USA – er ”Misfeed Markets”.

En af de, der aktivt gør en indsats for at ændre vores opfattelse af mad er projektleder i Miljøpunkt Østerbro Lama Juma, der selv underviser børn i at bruge de skæve madvarer: ”Problemet er at meget spiselig mad, slet ikke opfattes som mad længere. Hvis man ikke ved hvad skurv er, får man smidt fine æbler ud. Hvis man ikke kan kende forskel på råd og mug, får man kasseret fødevarer, hvor man bare kan skære en lille brun plet af. En rynket peberfrugt er ikke spændende i salat, men når først den stegt eller kogt blød og er i en omelet eller gryderet, er der ingen der kan se forskel på om den var spændstig til at starte med. Det er manglende viden kombineret med råd til at købe nyt, hvis man er i tvivl. Eller hvis man ligefrem væmmes.” Hun noterer i øvrigt at børnene er meget nysgerrige og godt tør prøve mad, de ellers ikke har prøvet.

Hun opfordrer til at supermarkederne, som f.eks. REMA 1000 har eksperimenteret med, tør tage imod og sælge de skæve grøntsager til nedsat pris.

Her er tale om en symbiose mellem butikkerne og kunderne. Vi skal som kunder turde efterspørge og købe de lidt skæve fødevarer, og supermarkederne skal turde præsentere det for os, og droppe de meget restriktive krav til bønderne. Så kan vi ende med at komme et lille skridt videre i forhold til den forfærdelige madspilds-statistik.

Bragt i Sjællandske Medier 20.9.2019