Vi skal have vores proteiner

Vi skal have vores protein. Hvis ikke vi får det, bliver vi syge. Det – og så den gode smag – er forklaringen på at vi spiser så meget kød. Det er jo ikke fordi vi synes det er herligt at 12.5 mio svin og 1.5 mio kvæg skal leve under trange kår og så ellers slagtes. Vi er jo dyreelskere, men det er så åbenbart betingelsen for at vi kan få vores daglige dosis protein. Vi er altså nød til at skelne mellem kæledyr og produktionsdyr – selvom vi jo godt ved at dyr er vel dyr.

Vi kan også få vores proteiner med bønner, ærter og nødder, men det smager nu ikke helt så godt og så er det mere bøvlet at tilberede. Ikke desto mindre stiger antallet af vegetarer og veganer. Alligevel vil det være svært at forestille sig at over halvdelen af befolkningen går over til at skåne dyrene uanset hvilket skrækscenarie vi kan sætte op.

Hvad nu hvis vi kan få proteinerne og den gode smag uden at det kræver masser af dyrs lidelser?  Hvis prisen på det ”dyre-fri” kød matcher og det smager godt, kommer vi så ikke langt over 50% af befolkningen, der anerkender andre kilder til proteinet?

Virkeligheden er allerede i gang med at overhale vores fantasi. Det undrer næppe at det er i USA at man er længst fremme.

Her følger enkelte eksempler: Tyson Chicken ændrer sig nu og går fra at være en virksomhed, der producerer kyllinger til at være en virksomhed der benævner sig som et ”proteinfirma”. Som de siger  ”Alle fortjener at spise godt. Derfor revolutionerer vi, hvad planter kan levere på lækre og næringsrige måder.” De sælger stadig kyllingekød, men åbner altså døren til protein uden brug af dyr. De har stor succes og inspirerer, så de fem største kød- og mejeriproducenter, der inkluderer Tyson, hurtigt er begyndt at følge efter. De kan se, at proteinets fremtid ikke kun er baseret på kyllinger, køer eller svin.  

Et andet sted, hvor vi mærker skiftet, er hos de store fastfood-kæder. F.eks.  Burger King, der her i 2019 debuterede med deres ”Impossible Whopper” , som allerede er blevet populær i fastfoodkæden. Som de seneste er også  McDonald kommet på banen med, hos forbrugerne, at teste en burger, der smagsmæssig er forfinet på basis af planter.

Et tredje eksempel er ”dyrket kød”. Det er kød, der dyrkes i laboratorier på basis af ægte dyreceller. Selvom dyrket kød bruger celler fra et originalt dyr, dyrkes det uden brug af kvægavl eller slagtning. Det er også langt mere effektivt, da kun de dele, der vil blive brugt til mad, der dyrkes, så der ikke spildes vand eller energi.

Selvom vi ved at 80% af landbrugsarealet bruges til at dyrke dyrefoder, at der bruges 15.400 m3 vand for at skaffe 1 ton kød, at dyrelidelserne er ubærlige og at det umådeholdne dyretryk har stærke klimamæssige effekter – så er det først når økonomien begynder at trække, der for alvor sker noget.  

Også her kan vi i USA se at de fremmeste investorer ved hvilken vej vinden bærer.   

Beyond Meat, der bl.a. står bag burgeren som McDonald tester, har oplevet en stigning på aktiemarkedet der overgår den stigning som Uber har oplevet. Beyond Meat er i øjeblikket værdsat til omkring 10 milliarder dollars. Investorerne ved godt hvor fremtidens penge ligger.

Spændende er det at se i hvilket omfang dansk landbrug er i stand til at omstille sig fra at levere svin og kvæg til at levere råvarer til fremtidens fødevarer.

Inspiration: ”Optimist Daily” okt. 2019

Det er ikke nødvendigvis køerne, der skal levere proteinerne.

Bragt i Sjællandske Medier den 16.10. 2019

1 thought on “Vi skal have vores proteiner

Der er lukket for kommentarer.