KOMPOSTNYT – 2- 2020

Her er kompostnyt for september 2020.

Læs nærmere om kompostrelaterede temaer efterfølgende, hvor vi har forsøgt at formidle forskellige temaer der relaterer sig til kompost, natur og have. God fornøjelse:

Et år mere med hjemmekompostering

Det er først fra 1. januar 2022 vi skal i gang med at frasortere det organiske affald til central behandling med henblik på biogas og gødning. Hele næste år vil kompostering stadig være eneste mulighed vi har for særskilt at behandle køkkenaffaldet på en miljøforsvarlig måde.

Det er dog klart signaleret fra kommunen at man ikke vil kræve hjemmekomposteringen stoppet. Det vil stadig være helt OK at man selv behandler sit køkkenaffald selv i egen have.

MEC står således – også i 2021 – for at hjælpe hjemmekomposteringen på vej. Hvis f.eks. din kompostbeholder trænger til udskiftning eller du har brug for reservedele, står vi stadig til rådighed.

Arrangementer i naturen

Stor affaldsindsamlingsdag. Lørdag den 19. september kl. 11-13.00 er der affaldsindsamlingsdag med start fra seks forskellige steder nemlig Taastrup Medborgerhus, Miljø- og EnergiCentret, Hedehusene station, REMA 1000 i Fløng, Sognegården i Sengeløse og Forten i Vridsløsemagle. Man møder bare op. Der vil være sørget for sække og andet indsamlingsudstyr. Det er DN (Danmarks Naturfredningsforening)  der – i samarbejde Miljø- og EnergiCentret står for arrangementet.

Svampetur ved Kroppedal. Med mødested ved Kroppedal Museum ved Vestskoven den 24. oktober kl. 13-15 tager svampeekspert Poul-Evald Hansen os på opdagelsesrejse i svampenes verden og afdækker hvilke, der kan spises. Husk at tage kniv og kurv med. Arrangeret i samarbejde mellem DN-Albertslund og Høje-Taastrup. Deltagelse kræver tilmelding. Læs mere her

Kålens dag

Lørdag den 19. september kl. 10-16 vil der – på Naturplanteskolen på Stærkendevej 177, 2640 Hedehusene – være et hyldest-arrangement for kålen som er vores vigtigste vintergrøntsag og er fuld af vitaminer, mineraler, klorofyl, og andre næringsstoffer. Rødkål, blomkål, hvidkål, grønkål, broccoli og rosenkål. Læs programmet her.

Naturobservant

Ønsker du at følge mere aktivt med i – observere – hvad der sker på et nærmere defineret område i Høje-Taastrup, så var det måske en ide at deltage i et initiativ som Danmarks Naturfredningsforening (DN) og Høje-Taastrup kommune gennemfører i fællesskab. ”Kortlægning af dyre og planteliv i Høje-Taastrup. Der er åbent netværksmøde for naturinteresserede torsdag den 5. november kl. 17-18.  Ønsker du at deltage i mødet eller at vide mere så skriv til hoeje-taastrup@dn.dk.

Vi skal undgå metangas fra komposten

Det er bedre at kompostere sit køkkenaffald end det er at brænde det. Ja, men det er det kun hvis vi passer på at komposten ikke står og forrådner, for så danner den metangas eller lattergas. Methan (CH4) og lattergas (N20) dannes af bakterier, der lever af organisk materiale, hvor der er mangel på ilt f.eks. i kompost, som er meget våd og sur. De er begge meget aggressive drivhusgasser; methan således 25 gange, og lattergas 298 gange kraftigere end CO2. 

Hvordan undgår vi det?

Det gør vi ved at sikre at komposten ikke synker sammen og bliver meget våd. Det skal altså have luft. Det sikres bedst ved at blande det massive køkkenaffald med mere løse ting fra haven såsom kviste, grene og blade.

Det er også en god ide at bruge beluftningsstof eller en greb og så lufte komposten en gang imellem.

Æblemost er bedre end rådne æbler

Det er fortsat muligt at reservere en mostpresse i Miljø- og EnergiCentret. Det koster 75 kr pr. døgn. 200 kr i depositum. man kan reservere den ved at ringe på 43 30 42 00 og spørge efter Heidi.  

Læs mere om mostpresseri og mosteri her

Giftfri have

Danmarks Naturfredningsforening og Praktisk Økologi kører en kampagne for at vi ikke skal bruge gift i haven af hensyn til havens og naturens økosystem og for at skåne grundvandet.

Man kan tilmelde sin have som giftfri på www.giftfri-have.dk. Tilmelder man sig hurtigt deltager man i konkurrencen om f.eks. sneglefælder og havebøger.

Grennessmindes økologiske gartneri  

”Vi ønsker at skabe oplevelser for alle sanser i vores økologiske gartneri: Udover at vi producerer en variation af dejlige planter, har vi også dyr, oplevelsesstier og pluk-selv-drivhuse og -marker.
I vores café og butik sælger vi planter, brød og kage samt kaffe, te og most. Alt sammen er naturligvis økologisk. I caféen kan du også købe blomster- og bålstativer, som Grennessmindes smedefabrik har produceret.”

Sådan siger de på Grennessmindes økologiske gartneri der ligger på Snubbekorsvej 16-18. Gartneriet og cafeen har åbent i vinterhalvåret tirsdag – søndag kl. 10-16. Cafeen har dog lukket fra 20 december – 1. april 2020. Læs mere her. 

Bemærk: I uge 42 holder de familiedage for alle. Lav kastanjedyr i caféen, besøg dyrene og meget mere.

Naturplanteskolen – et aktivt og inspirerende sted

Naturplanteskolen, der ligger på Stærkendevej 177 ved Reerslev, har i vinterhalvåret åbent hver weekend kl. 11-16.

Derudover holder de forskellige kurser. F.eks. den 13. oktober hvor der er kursus om  kompost, regnorme og om jorden evne til at lagre CO2. Man kan læse mere på www.naturplanteskolen.dk.

Står komposten bare og står

Hvis du må konstatere at kompostbeholderen bare står i haven og samler spindelvæv, vil vi meget gerne vide det. Beholderen skal være rengjort ved aflevering. Ring tlf. 43 30 42 00 eller send en mail kompost@mec-ht.dk

Kompostspand til under køkkenvasken

Man kan købe en kompostspand. Den koster 50 kr. Spanden kan være nyttig, når man skal samle sit organiske affald sammen under vasken og bære det ud i kompostbeholderen. Vi har skaffet et mindre lager hjem. Spanden kan købes i Miljø- og EnergiCentret på Høje Taastrup Boulevard 54.

Brug for komposthjælp?

Det er muligt at få hjælp i MEC hvis kompostprocessen driller. I første omgang ved at ringe og spørge til råds. Er det ikke nok, kan det lade sig gøre at få bistand hjemme i haven. Ring på tlf. 43 30 42 00 og spørg om hjælp.  

Mangler naboen en kompostbeholder?

Vi har i Miljø- og Energicentret ekstra kompostbeholdere, så hvis naboen spørger interesseret, så vil man gratis kunne afhente en på Høje Taastrup Boulevard 54.

De hyppigst forekommende spørgsmål

Vi har – på vores hjemmeside – en oversigt over de hyppigst forekommende spørgsmål ang. komposten. Man kan linke videre her.

Foderliste til komposten

Fra køkkenet:

– levninger fra maden

– kartoffel– og gulerodsskræller, salatblade

– frugtrester (dog kun begrænsede antal sprøjtede citrusskaller)

– kage– og brødrester (men ikke for store stykker og for meget på en gang)

– teblade– og kaffegrums

– små papirrester fra køkkenruller, papirservietter o.l.

– afskårne blomster og kasserede stueplanter med klump (findel dog klumpen)

– ægge– og nøddeskaller, korkpropper, ispinde o.l.

Frarådes:

Kødaffald, da det kan give anledning til lugtgener og rotter (der er eksempler på rotter der har gnavet sig ind i en kompostbeholder!!)

Fra haven:

– alt vegetabilsk affald fra haven (findel dog grenene)

– græsafklip i mindre, opblandede mængder

Frarådes:

Syge planter (da sygdommen kan opformeres i komposten).

Ukrudtsfrø (hvis du alligevel har ukrudtsfrø i komposten, så lad være med at rode rundt. De dør forholdsvis hurtigt, hvis de ikke får lys).

Reservedele til komposten

Kan købes i Miljø- og EnergiCentret

Fluenet kr. 30

Sold i forskellige størrelser kr. 100-300 (på bestilling)

Kompostbeholderside med låg kr. 175

Beluftningsstok kr. 100

Kompostlåg     kr. 50

Skydelåg i siden kr. 60

Spand til organisk affald  kr. 50

Ikke kompost det hele

Fuglekasser  (mejser og stære) kr. 75

Foderbrætter med fod kr. 250

Foderbrætter uden fod kr. 150

Haveaffaldssække  kr. 5/stk.

Ekstra affaldssække kr. 25

Lokale have- og natur relaterede foreninger

Høje-Taastrup Bilaug.  Henrik Jensen .  henrik-lis@webspeed.dk. Læs www. bilaug.dk

Danmarks Naturfredningsforening.  Knud Anker Iversen. Tlf. 50 12 68 68. www.dn.dk

Kogræsserforeninger (tegn andel i en ko eller et lam – få godt kød fra dyr der har haft det godt – og hjælp til med naturpleje)Kogræsserselskabet i Sengeløse.  Niels Larsen tlf. 43996608. St. Vejle å. . Læs også www.kograes.dk.

Naturplanteskolens venner. Naturplanteskolen har en venneforening. Det koster 200 kr at være med. Læs mere om hvad man får for pengene her.

Links til kompost og haverelevante hjemmesider

www.havenyt.dk

http://www.bolius.dk/alt-om/have-planter-og-traeer/artikel/kompost/

http://www.plante-doktor.dk/kompost.htm

www.deljorden.dk

Næste kompostnyt

Næste kompostnyt udkommer i sidste del af marts 2021.

Slut eller ændret med kompostnyt

Ønsker du ikke at modtage Kompostnyhederne, skal du sende en mail til kompost@mec-ht.dk. Det er samme mailadresse, der skal bruges, hvis du skifter adresse og/eller mailadresse.

7 kommentarer til “KOMPOSTNYT – 2- 2020”

  1. Hey
    Jeg vil gerne tilmelde mig svampetur 24/10 men linket ovenfor i jeres tekst er ikke aktivt.

    Kan jeg venligst bede om at blive tilmeldt sammen med min hustru Hanne Nolsøe?

    Mvh/Christian Nolsøe
    Bøgevang 64 Fløng
    mobil 20860880

  2. Hej. Jeg er flyttet fra kommunen. Vil du venligst slette mig fra mailinglisten?
    På forhånd tak og med venlig hilsen

  3. Hej ,,Kompostnyt”
    VI familien, 4 voksne, anvender med stor glæde kompostbeholderen.
    Har anvendt den, (+ en ekstra hjemmelavet) i mange, mange år.
    Anvender den de kompostbeholdere efter de ovennævnte produkter.
    Dyrker uden gift, og udelukkende økologisk.
    Urtehave, krydderurtebedene, ribs- solbær- og hindbærbuske.
    Tak for det tilsendte ,,kompostnyt” som læses flittigt.
    Venlige hilsener.
    Arne Hornborg (86 år) ikke ryger.

    • Kompostbeholderen bliver ikke indsamlet i forbindelse med den udvidede kildesortering. Den beholder man bare og kan bare bruge fortsat.

Der er lukket for kommentarer.