EN DAG TIL JORDENS PÅSKØNNELSE

Der findes utallige af mærkedage. Fars dag, mors dag, juleaften, påske og kvinders internationale kampdag er blot et par stykker på den lange liste. Ja, der findes sågar også en international pandekage-dag.

Den 22. april er en international mærkedag med et noget mere alvorligt tema – nemlig jordens dag (Earth day).

Det startede i 1970

Earth Day stammer fra USA og blev for første gang markeret i 1970 og var en reaktion på et olieudslip, der fandt sted i delstaten Californien.

Drivkraften bag bevægelsen var senator Gaylord Nelson, der formåede at skabe stor opbakning blandt den amerikanske befolkning. Hele 20 millioner, svarende til 10 % af alle amerikanere, stimlede sig sammen på gaderne for at protestere mod miljøforureningen og for at skabe større fokus på miljøet. Siden da har mærkedagen kun fået større betydning, og dagen fejres nu -af mennesker over hele verden.

1 mia over hele jorden

I dag er Jordens Dag bredt anerkendt og markeret af mere end en milliard mennesker hvert år som en handlingsdag med fokus på at ændre vores menneskelige adfærd og skabe globale, nationale og lokale politiske ændringer.

I Danmark er det primært FN-forbundet og deres skoletjeneste Young, der holder fast i arrangementet. De har et særlig fokus på børn og unge og hvordan skolerne kan gribe fat og understøtte den ”gispende” jordklode.

De har – i samarbejde med Friluftsrådet – fået udarbejdet undervisningsmateriale rettet mod elever i 4.-6. klasse.

Der er tre temaer: fugle, sommerfugle og træer. Tre temaer, der giver mulighed for at børnene kan fordybe sig og blive klogere på den natur og den klode vi alle skal værne om. Det er – som Friluftsrådet siger- en slags prisme for de udfordringer klodens står overe for i forhold til miljø og bæredygtighed. Set i forhold til de 17 verdensmål som FNs generalforsamling i 2015 besluttede er det Verdensmål nr. 15 – livet på land –  der her er fokus på.

Naturens mirakel

Der er god grund til at glædes og forundres over naturens mirakel. F.eks. den helt fortryllende forvandling der sker når æg, larve, puppe ender med det mirakel som en sommerfugl er. Eller den fortryllende og smukke hyldest til livet som melodierne fra vores sangfugle er.

Jordens dag giver også mulighed for at børnene kan møde – og gerne selv plante – nogle af de mange smukke træer som vores klode er så afhængig af.

Det er skønheden, fortryllelsen og magien i naturen, der kan tænde vores indignation over det pres som vores klode er udsat for.

Der er god grund til at så mange går på gaden, når vi præsenteres for miljøkatastrofer som det skete med Jordens Dags start i 1970.

Der er dog lige så god grund til at hylde jordens dag med afsæt i den skønhed der stille og glidende er i gang med at blive fortrængt.

Den 22. april kan være en god grund til at vi – sammen med børnene – stopper op og påskønner det vi har.

Bragt i Sjællandske Medier 21.4. 2023