Handicappede er en gave

Fysisk og psykisk handicappede er verdens største minoritetsgruppe. De udgør ca. 15% af os. De er at betragte som en gave til os andre. I og med at de på et eller flere punkter har en dysfunktion kompenserer de på anden vis.  Det siger lederen af ”Sails of the Spirit” Oleg Kolpashchikov, der selv er blind. Han nævner selv de blinde som et eksempel, idet man som blind f.eks. tvinges til at blive bedre til at lytte til andre og udvise empati. I øvrigt er frekvensen af musikalske mennesker blandt de blinde  markant større end seende.

Sails of the Spirit tilbyder synshandicappede mulighed for at komme på en eventyrlig sejlads. Det er ikke bare et sejleventyr, men en enestående mulighed for at man som handicappet kan udvikle sine skjulte talenter. Der er tale om et inklusivt mandskab, der består af et mix af handicappede og ikke handicappede. Man kommer på turen til f.eks. at lære at sejle med sejlskib, at skulle arrangere en event i en af de byer man besøger, at skulle dykke (freediving – altså uden dykkerudstyr).

”Sails of Spirit” er en del af organisationen White Cane der arbejder udfra sloganet er ”From disability (handicap) til extrability (skjulte talenter)”. Udgangspunktet er at mennesker med et handicap, der i fællesskab kæmper for at få deres skjulte talenter til at blomstre, udvikler en særlig robusthed, som er en gave til samfundet. Indsatsen på havet er blot en del af organisationens arbejde, der støttes af en række handicaporganisationer. F.eks. har de været i  Mombasa i Kenya, hvor de har stået i spidsen for en omfattende oprydningskampagne i byens midte. Der blev tale om en større event, som satte sine spor efterfølgende, idet bystyret har kunnet fortælle at de områder som de handicappede stod for oprydning i, i langt mindre omfang var været udsat for henkastet affald efterfølgende. Der stod respekt omkring de handicappedes indsats – så stor en respekt at man ikke ”nænnede” at smide sit affald efterfølgende.

Påstanden er at når vi som samfund gør brug af de særligt fokuserede egenskaber som handicappede har, så vinder alle parter på det. De handicappede vinder deres værdighed ved at blive en anerkendt del af fællesskabet. Det øvrige samfund vinder på det ved at vi får åbnet øjnene for nye vinkler i vores samfund og hos os selv.

Læs mere her: https://extrability.org/en/

Faktaboks: 

Værdier for White Cane:

Aktivisme. Vi opgiver en passiv holdning og spekulationer om handicap til fordel for handling. Vi søger muligheder for at udvikle og gøre brug af  vores talenter, evner og færdigheder.

Positiv tænkning. Ligegyldigt hvad vi gør – vi gør det i godt humør. Vi inspirerer andre med vores styrke og stamina.

Det fælles gode. Vi stræber efter at bidrage til mennesker omkring os – på arbejde, i vores offentlige og personlige liv og ud over handicappedes verden.

Informeret valg. Vi vælger selv, hvem vi er – et menneske med handicap eller et menneske med udholdenhed.

Bragt i Sjællandske medier 2019-07-09