”Klipper du med træ-sakse og går i fodformede sko?”  

Fra at være på hormonpiller, hormoncreme og astmaspray er Anja i dag et helt andet sted i sit liv. Hun trives som frisør trods sine mange allergier. Hun passer rigtig godt på sig selv, deler viden støtter andre frisører, som står i den situation, som hun stod i for tyve år siden.

Anja Zacho er kreativ og vil gerne arbejde med mennesker. Derfor gik hun som 15-årig i lære for at blive frisør. Ind til da havde Anja ikke haft allergi for noget som helst. Efter to-tre år som elev fik hun de første symptomer. Som de fleste andre dengang brugte Anja ikke altid handsker, og hun fik kæmpe sår og revner i hænderne. Hænderne sprækkede og gjorde ondt, når der kom varme på de åbne sår. Hun fandt ud af, at hun også var blevet PPD-allergiker og havde luftvejsproblemer, når hun anvendte visse varianter af persulfat og ammonium.

Hårfarveallergi kan have forskellige startsymptomer, og i Anjas tilfælde fik hun svie på øreflipperne og sår i hovedbunden. Det kløede meget i hovedbunden. En undersøgelse hos en læge bekræftede Anjas mistanke, om at det var hårfarvernes skyld. Fordi hun har været konsulterende med en læge og anmeldte skaderne som arbejdsskade, fik hun to gange erstatninger for sin astma og eksem under elevtiden.

Anja fuldførte sin uddannelse, selvom hun måtte bruge hormonpiller, hormoncreme og astmaspray. Efter uddannelsen valgte hun, at sige farvel til frisørfaget, fordi det ikke kunne lade sig gøre at være frisør under disse forhold. Anja fik hjælp af en sagsbehandler hos kommunen, som fandt en elevplads som klinikassistent hos en tandlæge, men efter et år fik hun krydsallergi og blev allergisk for plast og gummi. I dag hun bruger nitril/vinyl handsker, og for at undgå fugt under handsken bruger en tynd bomuldshandske.

I 2003 mødte Anja Anne-Sophie Villumsen fra ZENZ. Allerede før Grøn Salon fandtes, arbejdede Anne-Sophie med de metoder og produkter, som i dag bruges i Grøn Salon, og snart fandt de ud af, at trods sin kraftige allergi kunne Anja tåle at arbejde med produkter i salon ZENZ. Det udviklede sig til et samarbejde og venskab mellem Anne- Sophie og Anja. De har begge en vision om, at det skal være sundhedsforsvarligt at være frisør

Anja havde i lang tid ikke kunne løbe eller dyrke motion på grund af de mange luftvejsproblemer hun havde. I dag har hun løbet tre halvmaratoner. Anja har såkaldt udløsningsastma, men er blevet rigtig god til at stoppe i tide og lytte til sin egen krop. Anja er meget bevidst om de produkter hun bruger, går efter svanemærket og bruger Kemiluppen.

Anja bliver ofte kontaktet af frisører, som vil høre om hendes Grønne Salon, da de står i samme situation, som hun har stået i. Anja giver gerne råd fra sig, og støtter frisører, som vælger en grønnere retning.

Anja startede med at være grøn i en tid, hvor det ikke var populært. Kunder kunne spørge hende, om klippede med træsakse og gik i fodformede sko. Anja stod fast på at det er super moderne og utrolig spændende: ” Selvom man bruger noget, der er sundt kan det stadig være smart og kreativt.” Anja slutter af med at fortælle, at siden hun startede som elev har oplevet, at der er blevet større efterspørgsel på de grønne alternativer.

MEC har sekretariatsfunktionen for Grøn Salon.

Artiklen er skrevet af Thao Phuong Tran, grøn salon kemiker

Anja Zacho kom tilbage til sit elskede frisørfag da hun mødte “Grøn salon”