I marts var en stor villa som til salg i Køge for 7 mio kr med nedrivning for øje. Det afstedførte en del diskussion – ikke bare lokalt, men vidt omkring og i flere medier Diskussionen stod på om ikke den nye køber skulle have lov at rive villaen ned selvom den var smuk og vedligeholdt. Overfor argumentet om den private ejendomsret stod hensynet til fællesskabet, naboerne og ønsket om at bevare bygningsmassen. Enden på det blev at køberen solgte huset videre og det blev ikke revet ned.
Ressourcer og klima
Neden under diskussionen om bevaring eller nedrivning ligger hensynet til ressourcer og klima. Der er ifølge undersøgelser foretaget af konsulenthuset Rambøll klare klima- og ressourcemæssige fordele ved konsekvent at renovere og klimasikre, fremfor at rive ned og skaffe ny beton, stål, glas og tegltag.
Det gamle hus har helt naturligt et større energiforbrug pr. m2, men det vil en grundig renovering kunne eliminere så driftsudgifterne til energi vil være på højde med energiforbruget i et helt nyt hus.
“Riv ned og byg nyt”
Huset i Køge er blot et af mange eksempler på tendensen til “Riv ned og byg nyt” hvor ejendomsmæglere, byggefirmaer og banker agiterer for, at det bedst kan betale sig at rive et parcelhus eller gammel villa ned, og så bygge et nyt. Det vigtige er at få adgange til en attraktiv byggegrund og gøre boligen større. De postulerer endda at det klimamæssigt vil være det bedste. En påstand som de dog er på retræte med.
Det hænger ikke mindst sammen med en kampagne som arkitekt Line Stougaard og journalist, foredragsholder og klimaaktivist Signe Wenneberg står bag. De har – ihærdigt – sørget for at synliggøre groteske eksempler på hvordan vi – midt i en klimakrise – præsenteres som løsninger, der trækker i en helt anden retning. F.eks. når en boligejer i Gentofte fra Danske Bank får besked på at hun godt kan låne 4 mio. ril at rive sit hus ned og bygge nyt, men ikke 1 mio til at renovere det. En position som Danske Bank – grundet kampagnen – er på retræte med.
Kun en begyndelse
Selvom de to har oplevet at der – med hjælp fra diverse medier – er en række nedrivningstruede boliger, der overlever, erkender de at der er lang vej igen. Ejendomsmæglerne skal uddannes til at få fokus på mulighederne i renovering, byggefirmaer skal ændre konceptet fra at rive ned til at tilbyde renovering, kommuner skal lave omvendt bygningsreglement således at ønskes en bolig nedrevet, skal det dokumenteres at den ikke er bevaringsværdig, banker skal ændre opfattelse af hvad der er værd at låne ud til – og ikke mindst skal vi almindelige boligkøbere ændre vores indstilling og få øje på alle de kvaliteter der er f.eks. i et parcelhus opført i 60erne.
En bolig er noget man har til låns før den ”gives” videre til næste generation. Det er ikke bare noget man køber og river ned.

Bragt i Sjællandske Nyheder 1.8.2023