Reportage fra cykelværkstedet

For nogle måneder siden, da de første ukrainske flygtninge begyndte at komme til Danmark, fik Emil Viskum fra Miljø- og energicentret i Høje Taastrup en god ide: De nyankomne flygtninge ville jo få brug for transportmidler til at bevæge sig rundt i lokalmiljøet, så hvorfor ikke skaffe dem nogle af den bæredygtige slags?

 

Cykelindsamlingen blev startet i Taastrup lokalavis og på under en uge havde vi fået doneret henved 35 cykler i flot stand – alt fra racercykler til elcykler blev givet bort. Samtidig startede vi et samarbejde med den lokale afdeling af Røde Kors, hvor bestyrelsesformand Gert Poulsen fik skaffet cykelhjelme og samlet et hold stærke frivillige til at lave cykelværksted ved de ukrainske flygtninges indkvartering på Hedehusene skole.

I fællesskab med disse frivillige har jeg nu haft glæden af at sørge for, at alle de ukrainske flygtninge har køredygtige cykler, så de er i stand til at nyde godt af den veludbyggede danske cykelinfrastruktur. Som en ukrainsk person bemærkede i starten af vores ugentlige værksteder, så havde hun jo nok lært at cykle som ung, men det var mest noget hun brugte når hun skulle på skovtur, da der efter sigende er langt færre cykelstier i Ukraine end i Danmark.

Fordi vi har været så heldige at få en ansøgning om kommunale projektmidler godkendt, har det også været muligt at købe værktøj og reservedele til cykelværkstedet, så de sidste par måneder har de frivillige fra Røde Kors og jeg således været med til alt fra at lappe og pump dæk til at montere nye gearskiftere og cykelstole. Dette betyder også at vi nu efterhånden har fået et ret godt fælles sprog med ukrainerne, hvor alt det der ikke lige kan lade sig gøre på engelsk, alligevel finder vej gennem fagter, Google Translate, tålmodighed og latter.

 

De ukrainske flygtninge er meget taknemmelige for borgernes hjælp til at skaffe dem cykler og vi – de frivillige fra  Røde Kors og Miljø- og energicentret i Høje Taastrup – er glade for, at vi kan være med til gøre ukrainernes nye liv i Danmark lidt sjovere, hurtigere og bedre for miljøet.

 

Cykelværkstedet på Hedehusene skole fortsætter så længe der er behov for småreparationer og nye cykler til de ukrainske flygtninge der evt. måtte komme.

Rasmus Varnich Blumensaat