Med årsskiftet skal alle kommuner have etableret en indsamlingsordning for tekstiler. Indsamlingsordningen retter sig især mod de tekstiler, som ikke kan genanvendes direkte i f.eks. en Røde Kors butik. Til genanvendelse i f.eks. aftørringsklude, oprivning til filttæpper, fyld i møbelsæder, industrifilt eller som støjdæmpning i vaskemaskiner, biler m.v.
Der er al mulig god grund til at sætte fokus på vores forbrug af tekstiler, som har en meget voldsom belastning på miljø og klima og som – for en stor dels vedkommende – baserer sig på grov udnyttelse af arbejdskraft i f.eks. Kina og Bangladesh.
Voldsomme konsekvenser
Rent klimamæssigt har tekstilproduktionen, ifølge FN, ansvaret for 8-10% af drivhusgasserne – mere end luftfart og skibsfart til sammen . Derudover kræver – ifølge samme kilde – tekstilproduktionen 2.5% af klodens jordarealer, 342 mio. tønder olie til polyester o.l. og 43 mio tons kemikalier.
Det store problem er fast fashion. Den hurtige mode, der gør, at man som forbruger fristes til at købe billige produkter, der ikke holder længe, for så 3 måneder senere at købe ny mode. Det er fristende via klik på nettet at bestille og få leveret et billigt produkt lige til døren.
Det skriger på politisk handling ikke mindst på EU-niveau bl.a. med krav til tekstilers holdbarhed og reparationsgarantier. Samtidig skal der laves regler for grønne anprisninger, så branchen ikke pynter sig med lånte, bæredygtige fjer.
Lille brik
Den varslede indsamling af brugte tekstiler er således kun en lille brik i det store hav af påkrævet indsats.
Vi skal dog ikke bare vente på at de store handler. Vi kan i det små også gøre noget. Vigtigst af alt: overvej grundigt om du overhovedet har brug for at købe nyt tøj.
- Når tøjet går i stykker da overvej om det ikke kan repareres f.eks. gennem de stadig flere repair-cafeer der er opstået de sidste år.
- Tøj kan genoplives flere gange, hvis man er kreativ og måske får hjælp til at omsy det.
- Der findes i flere byer butikker, hvor man kan indlevere brugt tøj og leje andet tøj.
- Man kan jo også bare med venner bytte noget tøj, man er træt af.
- Man kan aflevere sit brugte tøj til en genbrugsbutik og så se om ikke der er noget andet, der er mere interessant.
Men er tøjet totalt uanvendeligt, så er der da heldigvis ordning på vej så tekstilerne kan komme i ny cirkulation.
Bragti Sjælandske Medier 18.10.2023
